Autocampere

3.500 autocampere i Aabenraa er blevet et vigtigt forretningsområde

Havnen har nu flere overnattende autocampister end gæstesejlere

Af
journalist
Niels Brandt, MarinaGuide.dk

Idé om at udnytte areal

“Vi fik jo idéen, fordi vi har et stort kystnært vinteroplags-område, som ikke bliver brugt til noget fornuftigt om sommeren - samtidig kom der løbende autocampere og spurgte, om de måtte holde her.

Så vi startede helt ærlig talt lidt i smug, og naturligvis fik kommunen en klage, fordi campingpladserne ikke var så glade for, at autocamperne holdt her og ikke hos dem. Som reglerne var dengang, blev vi tvunget til at lukke et år”, siger Jens Jacob Sørensen.

Men i 2010  lavede regeringen camping-reglementet om, og nu står det direkte, at netop lystbådehavne kan få lov til at etablere en autocamper-campingplads. Kommunen skal give en udlejningstilladelse og evt. dispensere fra kravet om, at nye campingpladser skal have mindst 100 enheder. 

“Så gik vi straks i dialog med Aabenraa Kommune og efter et fint samarbejde fik vi de nødvendige tilladelser”. Havnen i Aabenraa har plads til 48 autocampere. Ca. 50% er nordmænd og resten fordeler sig ligeligt med 25% danskere og tyskere.

Båden skiftes ud med autocamper

“Der bliver fler’ og fler’ autocampere. Mange af dem er tidligere lystsejlere, som er kommet op i årene og måske har fået et nyt knæ, så de ikke kan sejle mere. De kender miljøet i havnene, og de elsker at være her. Mange af dem har også nået et punkt i livet, hvor de ikke ønsker at bo ved siden af en hoppeborg, og de siger direkte, at kunne de ikke holde her på havnen, så kørte de uden om Aabenraa.

Kommunen ønsker jo heller ikke at sende turister ud af byen, så de gav os den nødvendige dispensation til autocamper-parkering.Og vores autocampister skaber også omsætning uden for havnen - næsten alle er oppe i byen en tur. Køber måske et par sandaler og får sig et måltid mad”, siger Jens Jacob Sørensen.

Total-oprydning og investering

“Men tag ikke fejl. Der er også arbejde i det her. Vi har gennemført en total oprydning på vores vinteroplags-plads, så her ikke flyder med gammelt jern og andet skrammel. Hos os kan man ikke have en vogn til vinteropbevaring stående - næh kravet er et stativ, som kan klappes sammen, så her kan være pænt og ryddeligt til sommergæsterne på land.”

Havnemesteren forklarer også, at der bestemt har været nogle start-investeringer. Havnen har måttet lave et bomsystem og investere i de nødvendige el- og vand-faciliteter til de nye gæster. Til gengæld udnytter havnen i dag den helt unikke placering, som vinteroplagspladsen har lige  ved siden af havnen.

Politisk beslutning banede vejen

Hos Aabenraa Kommune var det byggesagsbehandler Peter Mumm, der håndterede sagen. “En marina er en slags campingplads for lystbåde, og det afgørende ifølge campingreglementet er, at gæsterne kan benytte eksisterende faciliteter som bad og toilet. 

Desuden skal der være en lokalplan, som giver mulighed for at oprette sådan en campingplads, og i vores tilfælde var der i den gældende lokalplan netop et område, der var udlagt til ‘andre erhverv med relation til lystbådehavnen’, hvilket kommunen vurderede bestemt gælder en campingplads for autocampere”.

I Aabenraa Kommune var det i sidste ende det daværende Plan- og Trafikudvalg, der traf en politisk beslutning om at tillade autocampere på lystbådehavnen under den gældende lokalplan.

Ifølge Peter Mumm er modstanden mod autocamperne på lystbådehavnen nu helt forstummet. Heller ikke en nærliggende campingplads indsendte en klage, da havnens tilladelse til at drive campingplads efter det nye campingreglement var i offentlig høring.

Tilbage til artikel oversigten

 

Aabenraa Sejl Club

Se havnen på MarinaGuide

MarinaGuide har en søgefunktion, som let viser alle havne med autocamper pladser.
Klik på + tegnet under flagene og se hvordan!

Oops, an error occurred! Code: 20240328134125772a1189