I over et år har mere end 100 beboere i Aarhus Kommune, der bor på en båd hele året rundt, ikke vidst, om de ville blive smidt ud af deres hjem.
Senest landede der en bombe under bådejerne da kommunen slog fast, at deres både skal leve op til de samme regler som huse, hvis de skal kunne blive boende i havnene i Aarhus Kommune.
Regler som kommunen tidligere har påpeget, at bådene ikke kan leve op til, og derfor vil det ikke være tilladt for dem at blive boende, som reglerne tolkes lige nu. Men er det op til den ansvarlige minister, Sophie Hæstorp Andersen (S), skal beboerne ikke flytte.
”Det skal være muligt at kunne bo på den måde, som man har lyst til - også på en lystbåd,” siger social- og boligministeren nu til TV2 Østjylland.
Dialog med kommunerne
Ifølge boligministeren er det ikke nødvendigt at ændre de overordnede regler for, at man kan bo i sin lystbåd. ”Det kan man også godt i dag, hvis kommunen vurderer, at forholdene er i orden, siger Sophie Hæstorp Andersen. ”Jeg er opmærksom på, at kommunerne kan have svært ved at vurdere, hvad hensynene til sikkerhed og sundhed i byggeloven betyder, når det kommer til lystbåde. Det vil jeg bede ministeriet om at gå i dialog med kommunerne om.”
Opsagt i Ishøj
Om ministerens udmelding får betydning for bådejerne I Ishøj syd for København, er uvist. Pr. 28/2 - 2026 ophæves bopælstilladelsen for 18 familier i Ishøj Havn, som bliver husvilde. Det har byrådet i Ishøj Kommune besluttet. På et møde i slutningen af januar måned vedtog kommunalpolitikerne at ophæve den aftale, som kommunen ellers selv har stået bag, og som har tilladt helårsbeboelse for bådejerne i mere end to årtier.
Det sker med det argument, at kommunen har fundet ud af, at beboelsen ikke er og tilsyneladende aldrig har været lovlig. Og fordi havnen ligger inden for en af de fem ”fingre” i den såkaldte fingerplan, kan kommunen ikke ændre på lokalplanen for at lovliggøre bådbeboelserne. ”Selvom Ishøj Kommunes Byråd gerne så en fortsættelse af helårsbeboelse i husbåde på havnen, er det i strid mod den gældende lokalplan for området – og som kommune kan vi ikke lovligt udarbejde en ny lokalplan på grund af fingerplanens restriktioner,” skriver Ishøj Kommune i et skriftligt svar til TV 2 Kosmopol.
Enige om målet
I Århus vækker det glæde hos rådmand Nicolaj Bang (K), at ministeren deler kommunens ønske om, at det skal være muligt at bo på sin lystbåd hele året.
- Nu er vi enige om målet. Så skal vi bare finde den rigtige vej derhen, siger rådmanden. - Ministeren vil række ud og forklare, hvordan vi som kommuner skal gøre det i praksis. Så tager vi en snak, og så finder vi en løsning.
Kritik af forvaltningen
Kommunens behandling af sagen fik to private havne i Århus og flere byrådspolitikere til at kritisere forvaltningen. Rådmanden har også tidligere beklaget, at beboerne har levet i usikkerhed så længe, og han mener, at kommunens håndtering af sagen har været for dårlig. Ministerens svar ser han derfor som en kærkommen håndsrækning til beboerne. - Jeg er glad for at beboerne kan få lidt ro i maven – det synes jeg de har fortjent, siger Nicolaj Bang.
Sophie Hæstorps Andersen konkrete svar til TV2 Østjylland:
”Det skal være muligt at kunne bo på den måde, som man har lyst til - også på en lystbåd. Det kan man også godt i dag, hvis kommunen vurderer, at forholdene er i orden. Hvis vi fra Christiansborg skal lave konkrete krav, der gælder for alle, kan det ende med, at det bliver sværere for lystbådejerne at få lov at bo på deres båd hele året. Det mener jeg derfor ikke er løsningen. Jeg er opmærksom på, at kommunerne kan have svært ved at vurdere, hvad hensynene til sikkerhed og sundhed i byggeloven betyder, når det kommer til lystbåde. Det vil jeg bede ministeriet om at gå i dialog med kommunerne om.”