Vinterbadere på havnen
Win-Win-situation

Fra vinterbaderne lyder helt tilsvarende toner: ”Det er fantastisk godt, og jeg kan ikke finde nogen ulemper ved den her løsning overhovedet. Vi har rigtig gode forhold og føler os meget velkomne på havnen”, siger formand Mie Voss Laursen.
Vinterbadeklubben havde forinden i over 10 år kæmpet for at finde en løsning med et klubhus, der i så fald skulle have været placeret på et fredet areal lige ved siden af Skudehavnen. Det viste sig dog umuligt – både på grund af modstand fra myndighederne og fra den daværende ledelse af Ebeltoft Skudehavn.
"Men en dag kom den daværende havnefoged med idéen om, at vi skulle da ind i havnen at ligge, og så gik det pludselig stærkt. Det var jo en åbenlys fremragende løsning, og siden har alle genvordigheder været væk. Når jeg i dag er til møde i Skudehavnen, så fornemmer jeg en rigtig fin stemning omkring vinterbadernes tilstedeværelse.”

Vinterbadere skaber nyt liv i havnen
Ebeltoft Skudehavn hilser en ny bruger-gruppe velkommen
Tekst: Niels Brandt
Foto: Niels Brandt og Karin Meulengrath
I en lind strøm vandrer de ud ad den fjerneste bådebro og går ombord i 'båden' Valhal, der fylder 2 bådepladser. Noget tid efter trisser gæsterne i land igen - og cykler eller kører væk.
Disse specielle havnegæster er aldrig er ude at sejle – i hvert ikke med Valhal, som nok er flydende men i virkeligheden er et klubhus, for vinterbaderne i byen.
”Jeg kan kun give et godt råd til andre havne, som overvejer at tage vinterbadere ind: Involver jer i det! Vinterbaderne skaber nemlig liv på havnen på et tidspunkt, hvor der ellers er meget stille”, forklarer havnefoged Jens Olsen, Ebeltoft Skudehavn.
Havnen har siden foråret 2013 huset 'Vikingerne' i Ebeltoft, som købte 2 bådepladser i den yderste afkrog af havnen. I dag har omkring 130 vinterbadere deres gang havnen, og havnefogeden er ikke i tvivl om, at både havnen og vinterbaderne profiterer af samarbejdet.

Vinterbaderne medejere i havnen
Vinterbadene er indskydere i havnen helt på linje med alle andre bådejere. De køber strøm lige som alle andre og har i øvrigt ikke flere rettigheder end nogen andre i havnen, forklarer Jens Olsen.
”Vi solgte dem 2 pladser, som bestemt ikke var de mest attraktive for normale bådejere, men for vinterbaderne kunne det ikke være bedre. De har nemlig fået placeret deres klubhus lige ved siden af badebroen, som de bruger til at komme i havet fra.
Men det bedste er nok, at vinterbadernes sæson begynder netop som vores almindelige turister holder op med at komme på havnen. Det er godt for miljøet på havnen, at der hele tiden kommer mennesker her, og så er der faktisk også et vist overvågnings-element i det faktum, at der i den ellers lange stille periode af året konstant kommer brugere her.”

Sejlerne nysgerrige – men generel accept
”Havnen har selvfølgelig fået en del spørgsmål – f.eks. om det er nu tilladt at have en husbåd. Men med noget nyt følger altid spørgsmål, og jeg kan i dag roligt sige, at vinterbadeklubben er helt generelt accepteret og er vældig velkomne her.
”Vinterbaderne har ikke helt de samme interesser som sejlerne, og vil selvfølgelig gerne have, at havnen forbedrer badeforholdene, og det vil vi også gerne samarbejde om. I øjeblikket er vinterbadeklubben selv vældig aktiv for at skaffe penge til en ny stor badeplatform, som vil være et aktiv både for dem og os”, siger Jens Olsen.
Tilbage til artikel oversigten